25 Ağustos 2011 Perşembe

Wadi al-Salam

Green-Wood hakkında google yardımıyla dolanırken, burada altı yüz bin kişi yatıyormuş, peki dünyanın en kalabalık mezarlığı hangisidir, orada kaç kişi yatmaktadır? benzeri sorular aklıma geldi. Yeterli bilgiye sahip olmasam da kabataslak bir şeyler sunabilirim;


Irak'ın Necef kentinde, Hazret-i Ali türbesinin hemen sıırından başlayan, Şii'ler için kutsal kabul edilen ve her Şii'nin gömülmek istediği Wadi al-Salam dünya üzerindeki en kalabalık mezarlık. Bu sıkışık yatakta 5.000.000'un üzerinde insanın yatmakta olduğunu biliyoruz. Net bir rakama ulaşabilmiş değilim. Kalabalıklığı ile etkileyici olduğunu söylediğim Green-Wood'un 8,5 katı büyüklüğünde olduğunu ancak yüzölçümü olarak Green-Wood'un yanlızca 3 katı olduğunu söylediğmide sıkışıklık daha net anlaşılacaktır. 




Wikipedia'ya göre Necef şehrinin  nüfusu 560.000, Wadi al-Salam'da ki ölü insan sayısı 5.000.000'un üzerinde. Tek tanrılı dinlerin genelinde dünya hayatı ikinci plandadır ama ölümün bu kadar net bir şekilde kapladığı başka bir şehir var mıdır? 



Ne demeli ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder