15 Ekim 2011 Cumartesi

No more trouble / War


Yılını bulamadığım bir tarihte Bob Marley the wailers ile birlikte pek bilinen eserini, "no more trouble"'lı ya da "war"ı. seslendirmekte. 1976 yılında dinleyicilerine kavuşan şarkı Rastaman Vibration albümünde yer almakta. Albüm Bob Marley'in en başarılı albümlerinden biri sayılmakta, eserin bu başarıdaki payı kesinlikle yadsınamaz. Şarkının sözleri Bob Marley'in otunu çekip kurduğu düşlermiş gibi görünse de oldukça ilginç bir hikayeye sahip.Hikaye biraz karmaşık gibi, neresinden başlamam gerektiğinden emin olamıyorum, aklıma estiği gibi dalıyorum. 

Sol tarafta görmekte olduğunu bay, 1892 doğumlu ve doğumundaki adıyla Tafari Makonnen, sonradan kendisine verdiği ismi ile, Haile Selassiye I, lakabıyla Rasta Fari zamanının Etiopya "İmparator'u" olmakta. Siyahi insanların bir kısmı  için bu bey Afrika'nın doğusunda dünyaya gelip, onların kurtuluşunu sağlayacak Mesihleri olmakta. Siyahi insanların maruz kaldıkları ırkçı ve ayrımcılığı sona erdirecek bu mesih aynı zamanda incili baştan yazaktır. Bu adam, Tafari Makonnen ya da Haile Selassiye I, ya da Rasta Fari'nin ta kendisidir. Bob Marley abimizin kalbindeki inanç da Rastafaryanizm'dir ve kendisi için Haile Selassiye mesih'tir, Jah'ın -yani Rastafaryan'ların tanrısının- yeryüzündeki tezahürüdür.  Sağ üstte görmekte olduğunuz çizim 17 ila 18 yüzyıllar arasında Afrika'da, Etiopya'da çizilmiş bir İsa tasviri. Çizimden yaklaşık 100 yıl sonra doğmuş olan Haile Selassiye I ile şaşırtıcı bir benzerliğe sahip. Haile Selassiye'nin mesih olup olmadığını bir kenara bırakıp, şarkı ile bağına geçelim;

Etiopya İmparatoru, 4 Kasım 1963 tarihinde, New York'ta, Birleşmiş Milletler genel kurulu öncesinde kendi taraftarları için hatırlanası bir konuşma yapar. Bob Marley ve ekibi The Wailers bu konuşmayı az buçuk bestelenebilir kıvama getirip, Reggae ile süslerler ve karşımıza "We Don't Need No More Trouble / War" şarkısı çıkar.

Haile Selassiye'nin konuşmasının orjinal metni şöyledir;

"That until the philosophy which holds one race superior and another inferior is finally and permanently discredited and abandoned; That until there are no longer first-class and second-class citizens of any nation; That until the color of a man's skin is of no more significance than the color of his eyes; That until the basic human rights are equally guaranteed to all without regard to race; That until that day, the dream of lasting peace and world citizenship and the rule of international morality will remain but a fleeting illusion, to be pursued but never attained; And until the ignoble and unhappy regimes that hold our brothers in Angola, in Mozambique and in South Afric in subhuman bondage have been toppled and destroyed; Until bigotry and prejudice and malicious and inhuman self-interest have been replaced by understanding and tolerance and good-will; Until all Africans stand and speak as free beings, equal in the eyes of all men, as they are in the eyes of Heaven; Until that day, the African continent will not know peace. We Africans will fight, if necessary, and we know that we shall win, as we are confident in the victory of good over evil." – Haile Selassie I



Bob Marley ve Ekibine bu şarkı için ilham veren adam her kim olursa olsun, hatırasının önünde eğilmeyi borç bilirim, mesih olduğunu iddia eden biri olsa dahi. Şarkının en çok bilinen, en özenli cover'larından biri, tabii ki bildiğiniz Playing For Change versiyonu. Tam da  ırkçılık karşıtlarının görmek isteyeceği gibi hayatın, insanların, müziğin her rengile bezenmiş, müthiş olmuş. Bir de şu yavşak Bono olmasaymış mükemmel olacakmış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder