8 Kasım 2012 Perşembe

Para 1 - 20 Korun Çekoslovakya



Mütevefa ülke Çekoslovakya'nın 20 Korun'luk kağıt parasını görmektesiniz. Bu para küçük çaplı kağıt para koleksiyonumun en nadide parçası. Üzerinde bir insan resmi var. Bu kişi politik bir karakter değil. Otoriter ve/veya bir kişi imajı üzerine bina edilmiş değerleri korumak isteyen yönetimlerin bu tercihleri paralara da sızıyor. Lider her zaman despot olmak zorunda değil. İngiliz uluslar topluluğunun paralarındaki II. Elizabeth figürü despot olmayan politik simgeye işaret ediyor. 

Bizim, bugünkü örneğimizdeki para'daki kişi Jan Amos Comenius (ya da Komensky). Paranın diğer yüzündeki görsellerden tahmin edebileceğiniz üzere kendisi Çek eğitimci,teolog, filozof, rahip. Modern Eğitimin babası olarak bilindiğine dair iddialara kolayca ulaşabilirsiniz. 

Paraya dönelim,  tek rengin tamamen egemen olduğunu söylemeyiz. Mavi ağırlıklı olsa da, Comensius'lu yüzündeki Güneş, üzerindeki arma, yeşil bant ve mavinin çeşitli tonlarıyla sade yüzü dahi oldukça renkli bir para. Diğer yüzündeki yine Eğitim güneşi olduğunu tahmin ettiğim, kadınlı-erkekli okuyanların ardında yükselen güneşin etrafındaki renkler, kitaptan yükselen eğitim ağacının renkli meyveler ile fazlasıyla renkli bir para. Ağacın ardına gizlenmiş gök kuşağı da renkliliği arttırıyor. Sağ taraftaki alıntıları çözemedim,  muhtemelen Latince, af eyleyin. 

Nihayetinde hitap ettiği halka dair bir değerden ziyade, halkın tarihinde yaşamış bir eğitim gönüllüsüne ve eğitime dair bir para görmek benim için ilginç. Çekoslovakya'dan kalan  ve Çek Cumhuriyeti'ne ait diğer Korun'lar da renkli ancak bu para aralarında en renklisi diyebiliriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder