9 Kasım 2012 Cuma

Para II - 500 Rupiah Endonezya


Bizler çok alışkın olmasak da, dünya paralarına aşina oldukça kimi yönetimlerin paralarının üzerine bölgelerinde yaşayan hayvanların resimlerini koymaları seyrek denk gelinen bir uygulama değil. Güney Asya'nın adalar ülkesi Endonezya, 1999 basımı 500 Rupiah'ının üzerine kendi deyimleri ile "Orang Utan" yerleştirmiş. Vaktiyle sayıları milyona varan bu orangutan'ların şimdilerde 60.000 kadar kaldığı tahmin ediliyormuş.  

İlk bakışta para'da hiçbir insan göremiyorsunuz. Işığa tuttuğunuzda, ortasındaki boşlukta, Asya stili fes benzeri püskülsüz başlığı ile bıyıklı genç bir adam görünüyor. Kim olduğunu bilmiyorum. Her kimse, ilk bakışta seçilmese de, kendine bir yer ayarlamış.

Genel itibari ile renkli bir para olduğunu söyleyebilirim.  Tek rengin hakimiyetinde, farklı tonlarıyla dizayn edilmiş paralar gibi değil. Özellikle yeni paraların üzerindeki görsellere "çizim" yahut "resim" demek oldukça güç, "görsel" kelimesi dizaynların içeriğini daha iyi anlatıyor, ancak bu parada "resim" olduğunu söyleyebiliriz. özellikle orangutan farklı renklerle, iyi kötü perspektif sahibi, olabildiğince özenli görünmekte. Geriye kalan kısımlar da ortalamadan fazla renk kullanımı ve özenli görselleri ile dikkat çekiyor.

Diğer yüzündeki ev, de tahmin edebileceğiniz üzere, yerel bir değer.  Endonezya'nın doğu stili evi olduğunu altındaki yazıdan tahmin ediyorum. Aynı yüzde, solda kıvrılmış yazı, benim şahsen benzerini görmediğim türden bir uyarı; 

"Taklit banknot üreten, sahte banknot depolayan, dağıtan veya banknotları kasten tahrif eden hapis cezası ile cezalandırılır."

Şöyle bir söz var, "Toplumların yasaklarına bakarak, yaptıklarına dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak sıkça yapılan şeylere karşı cezai müeyyideler getirilir. Sahte para üretmeyen toplum yoktur diye tahmin ediyorum ancak Endonezya böyle bir uyarıya gerek gördüyse, onlar için durum belli ki biraz değişik. Elimdeki sahte para mıdır, hiçbir fikrim yok ama bendeki örnekte güvenlik şeridi (ya da para bandı derler ya hani) yok. Ya benim elimdeki sahte ya da güvenlik şeridi olmadığı için kopyalaması kolay ve uyarı bu yüzden var.  (Son not, muhtemelen benim elimdeki sahte :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder