19 Kasım 2012 Pazartesi

Para IV - 20 Francs Kongo Demokratik Cumhuriyeti




Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ait, 2003 tarihli 20 Frank ile karşı karşıyasınız. Bağımsızlığını 1960 yılında Belçika'dan kazanan eskinin "Belçika Kongo'sunu" bir ara da Zaire olarak biliyorduk. Çoğu eski sömürge gibi, iki yakası asla bir araya gelmemiş bir ülke. Birleşmiş Milletler'in insani gelişmişlik endeksinin diplerine demir atmış durumda. Kendi milletvekillerinin Amerikan Doları ile maaş aldığı iddiası mevcut.

Bu ülkenin 20 Frank'ı için, son dönemin, sade para dizaynı kalıbı anlayışı ile dizayn edilmiş. Paraya tek bir renk tamamen hakim. rengin tonları ile görseller şekillenmekte. açık yeşil ağırlıklı para kimi yerlerde sarıya, kimi yerlerde ise kahverengine oldukça yakın yeşiller ile dizayn edilmiş.

Para'nın görsellerinde aslan dışında bir şey olmaması ilginç. bir Afrika ülkesi için doğanın önemini anlamakla birlikte, resmini paraya yerleştirmek isteyen bir iktidar sahibi olmaması ilginç. Bu ilginçlik ile para'nın küçük ancak harika bir hikayesi mevcut.

gördüğünüz üzere ön yüzünde bir erkek aslan tüm haşmetiyle görülmekte, arka yüzünde ise, dişisi, yavruları ile birlikte oturmakta. Para'nın gizli görselinde ise, bu aslan ailesinin av'ı Afrika antilop'u gizlenmekte. Bu dizayn bizlere yaban hayatı bizlere böyle bir ilginçlik ile anlatmakta. Bir kağıt para için basit ama incelikli bir tasarım. 

bu ana görsel dışında, birkaç Afrika motifi, paranın iki tarafından farklı kanatları seçilebilen yıldız. siyah ve kırmızı seri numarası baskısı, erkek aslan'lı yüzün fonunda bol bol ülke adını yazarak oluşturulmuş şekil, para'yı kanunsuz çoğaltacakların cezalandırılacağına dair bir uyarı notu bulunmakta. Kendi ülkesi için dahi, maddi değeri çok büyük olmayan para biriminin, küçük kağıt parası, bu incelikli dizaynıyla benim için oldukça özel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder