13 Kasım 2012 Salı

Para III - 200 Cruzeiros Brezilya

1994 yılına kadar Brezilya'nın para birimi Cruzeiro'ydu. Ardından Yerini Real'e bıraktı. Gördüğünüz 200 Cruzeiro 1990 yılında piyasalarda yerini almış. Brezilya'da cumhuriyetin ilanı 1889 yılında, gördüğümüz banknot temel olarak Cumhuriyetin 100. yılına adanmış. Heykelli yüzündeki heykel için Effigy denilmekte, manası da insan heykeli olmakta. bir garip hal, tam çözemedim. Sarınım Effigy simgesel insan heykeli demek olmakta. Heykelin çenesinin ucunda Portekizce "Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı" yazmaktadır. Heykelin yanındaki dört adamın kurucu kadro olduğunu tahmin etmekteyim. ışığa tuttuğunuzda göreceğiniz gizli görseli başka bir kadın, belki de başka bir effigy.  her iki kadının da Cumhuriyeti ve birliği temsil ettiğini öğrenmiş bulunmaktayım.

Paranın diğer yüzünde gördüğünüz görsel aslında, orjinalini yanda gördüğünüz resme ait. Resim 1919 yılında, İtalyan asıllı Brezilya'lı Pedro Bruno tarafından çizilmiş "a patria" namlı eseri. Patria kelimesi kolayca tahmin edilebileceği üzere Patriarch, Türkçeleştiği haliyle "Patriarka" yani eril bir manaya sahip, Latince "fatherland" ya da "devlet baba" manasına geldiği söylenebilir. görselde bir aile Brezilya bayrağı dikmekte, işi yapanlar çocuklu kadınlar. Resim bayrağa sarılmış çocuğu merkeze almış ancak paradaki görsel çalışan kadınlar ile çocukları ortalamış. İlginç bir farklılık.

Pedro Bruno'nun resmini taşıyan yüzü Brezilya bayrağının hakim renklerinden sarı ve yeşil ağırlıklı tasarımını fazlasıyla beğendiğimi söylemeliyim. abartılı değil, dengesiz değil. Heykelli yüzünde sarının yerini bayrağın son rengi mavinin almış diyebiliriz. görselimizde tonu açık görünmekte ancak elimdeki orjinalindeki mavi, Brezilya için tam bir bayrak mavisi. 

Niyayetinde, bu banknotun hem sade olduğunu, hem özenli olduğunu,  renk tercihlerinin son derece uyumlu, göz yormaktan uzak olduğunu, üzerindeki iki sanat eseri tercihini fazlasıyla olumlu bulduğumu söylemeliyim. Son olarak da, paranın tedavülde olmadığını tekrardan ekleyeyim. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder