13 Kasım 2012 Salı

Yerel Müzik Aletleri - II

Marimba


Görmekte olduğunuz Marimba Guetamala'nın ulusal enstrümanı. Amerika'ya Afrika'lı kölelerce taşınmış. Dünya müziğine katkısı inanılmaz Afrika'lıların Bafalon adlı enstrümanından türemiş, alakası var mı emin değilim, Angola'da Marimba isimli bir yerleşim mevcut. Tuş dizilimi Piyanoya benzer, Ahşap tuşları sizler de evde parkeleri söküp doğru dizerek elde edebilirsiniz. 

Pandeiro

Bu aletin güzelliği şu ki, teknik olarak bildiğiniz Tef ile neredeyse farksız. Doğu kökenli olduğunu biliyoruz. Bizim bildiğimiz Tef'in öyle ya da böyle Amerika'ya, özellikle Brezilya'ya ulaşması ve onların kültüründe yer bulmasıyla ortaya çıkmış bir enstrüman. Tanıdık samba ritmleri Pandeiro ile oluşturulmakta. Yanisi, görüntüsüyle, yapısıyla çok tanıdık kullanım amacıyla oldukça tanıdık yine de bize fazlasıyla yabancı. Pandeiro, tam manasıyla kavga ile dansı, sanatı barıştırmak amacı güden Capoeira'da da kullanılmaktatır. 

Taiko


Bu dev enstrüman tahmin edilebileceği gibi, geleneksellikleri ile meşhur Japonlara ait. "Taiko" Kelimesi, Japonca davul demek. Gerçi Japonya'ya milattan önce 300 ila milattan sonra 300 arasındaki bir tarihi dönemde Japonya'ya Çinlilerce götürülmüş. Mitolojik kökenleri de var. Özellikle A.B.D.'ye, Avustralya'ya,ve Kanada'ya göçen Japonlar Taiko'larını da yanlarında götürmüş ve Taiko kültürünü başka coğrafyalara taşımışlar. Yukarıdaki video'daki performans dünyanın en ünlü taiko grubu olan kodo'ya ait.

Cimbasso



Esasında bu enstrüman için yerel demeyelim, sadece ilginç diyebiliriz. Trombon ailesinden meşhur olamamış bir enstrüman. Saksafon ile Trombon'un gayri meşru çocuğu olduğu tahmin ediyorum. Her anlamda bu ikisini andırıyor. Yerelliği bir kenara bırakıp, ilginçliklerden devam edelim; Müthiş bir performans ile hemen aşağıda. enstrüman Tuba ama nasıl bir tuba detayına hakim değilim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder